Puhelin: 0500-862431

Hyvinkään kantojyrsintä ja piha-apu

 


Kaadettujen puiden kannot voivat häiritä puutarhanhoitoa, tekevät pihan epäsiistiksi, haittaavat istutustöitä, hidastavat ruohonleikkuuta, tai pahimmillaan levittää kasvitauteja.

Usein kannot jätetään pihalle, koska ison kannon pilkkominen käsityökaluilla on raskasta ja hidasta. Kaivinkone puolestaan tuhoaa istutukset, jättää ison kuopan – ja on varsin kallista. Kannon räjäyttäminen tai myrkyllä lahottaminen ovat harvoin järkeviä poistokeinoja.

Kannon jyrsiminen on nopea ja ympäristöystävällinen tapa päästä eroon häiritsevistä kannoista. Suurikin kanto muuttuu muutamassa kymmenessä minuutissa hakkeeksi, joka on helppo kompostoida, levittää istutuksien suojakatteeksi, tai kuljettaa muualle hävitettäväksi.

Kanto jyrsitään maan pintaa alemmaksi. Jyrsintäsyvyys voidaan määritellä tarpeen mukaan: 10-15cm riittää hyvin nurmikkoa tai pieniä istutuksia tehdessä. Jos paikalle halutaan pensas tai muu suurempi taimi, voidaan jyrsintä suorittaa jopa 30-35cm syvyyteen asti.

Ennen kannon jyrsintää korkeimmat kannot voidaan sahata matalammiksi työn nopeuttamiseksi.

Vermeer SC 362 on tehokas, mutta ketterä omilla pyörillään kulkeva jyrsin, jolla pystyy suorittamaan suurimman osan kantojen poistoista. Sen leveys on vain 90cm, joten sillä pääsee useimpien kantojen luo.

Joskus kannot ovat kuitenkin paikassa, jonne ei pääse pyörillä kulkevilla laitteilla. Husqvarna-jyrsin voidaan kuljettaa tarvittaessa vaikka huoneiston läpi suljetulle terassipihalle.

Poistettava kanto jyrsitään paikalla hakkeeksi, joka soveltuu esimerkiksi istutusten katteeksi tai kuivasta paikasta jyrsittynä kompostorin kuivikkeeksi. Suuremmat määrät on kuitenkin parasta käyttää esimerkiksi savisen maan parannukseen tai hävittää haravointijätteen mukana. Purua voi kerätä lapiolla, kottikärryllä, suurilla ämpäreillä, tai minikaivurilla.Jyrsintäpurun kuljetuskaan ei ole ongelma, jos siihen varautuu etukäteen. Pienet määrät kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää oman puutarhan hoidossa. Jos hyvää kohdetta ei löydy, voi ylimääräisen aineksen kuljettaa perävaunulla jäteasemalle. Hyvinkään kantojyrsinnän omalla kippivaunulla purua kulkee kerralla jopa 2000kg.

Kantojyrsinnän hinta on hyvin edullinen verrattuna kaivinkoneen käyttöön. Lisäksi vältytään kalliilta jätteenkäsittelymaksuilta, sillä useimmilla jäteasemilla purun voi luovuttaa haravointijätteen jakeeseen.

Kantojyrsimellä on myös mahdollista poistaa pensaiden ja pensasaitojen juuristoja.

Jos suunnittelet kantojen poistamista tee näin: Laske kantojen määrä (yli 10kpl kyseessä ollen riittää "noin" määrä), arvioi tai mittaa kantojen halkaisija. Soita numeroon 0500-862431 ja ylläty kuinka edullisesti kannot saakaan pois!

Usein kannattaa asia ottaa puheeksi myös naapureiden kanssa, sillä tilaamalla yhteisen jyrsintäpalvelun muuttuu työ vieläkin edullisemmaksi!

Useimmissa tapauksissa syntyvä puru ja irtonainen maa-aines saadaan käytettyä hyödyksi samalla tontilla. Erikseen sovittaessa voin myös kerätä ja kuljettaa jyrsintäjätteen ja tuoda tilalle multaa tai kiviainesta maan tasausta varten.